Deși toată lumea consideră că un consum frecvent de cartofi prăjiți nu conduce la alte complicații în afara celor legate de kilogramele în plus, oamenii de știință spun că acest aliment crește riscul de mortalitate prematură.
Studiul, publicat în American Journal of Clinical Nutrition arată că într-o perioadă de opt ani, oamenii care au mâncat cartofi prăjiți în mod regulat prezentau un risc dublu de mortalitate prematură, comparativ cu cei care nu aveau acest obicei alimentar.
Cercetătorii au analizat legătura dintre consumul de cartofi prăjiți și starea de sănătate în cazul a 4.440 de persoane cu vârste cuprinse între 45 și 79 de ani. 236 de oameni au murit într-un interval de opt ani.
Rezultatele cercetării arată că indiferent de tipul de cartofi consumați, situația a rămas aceeași.
De asemenea, rezultatul nu a fost diferit în funcție de sexul sau vârsta participanților la studiu, însă o influență importantă au avut-o factori precum obezitatea, lipsa exercițiilor fizice sau consumul ridicat de sare.